Asiantuntijuuden tuotteistaminen viidessä minuutissa
Oma ammatillinen taustani markkinoinnin ja viestinnän johtotehtävissä on luonut hyvän pohjan valmennusasiakkaitteni palvelemiseen. Tyypillinen valmennusasiakkaani on asiantuntijabrändinsä kanssa tuskaileva työnohjaaja, terapeutti, kouluttaja tai valmentaja. Jaan tässä teille yhden maailman yksinkertaisimmista ja nopeimmista tavoista tuotteistaa oma asiantuntijuus. Käytän esimerkkinä työnohjausta, koska se on itselleni kaikkein tutuin, mutta voit hyödyntää tätä mallia minkä tahansa asiantuntijuuden tuotteistamiseen.
Adam Leipzing on amerikkalainen elokuva- ja teatterituottaja, Entertaiment Media Partnersin toimitusjohtaja ja kirjailija. Hän opettaa myös Kaliforniassa Berkleyn yliopistossa, jossa hänellä on professuuri MBA-ohjelmassa. Leipzing piti vuonna 2013 legendaarisen TED talk -puheen, joka on yksi kaikkien aikojen katsotuimmista, sitä on tähän mennessä katsottu yli 18 miljoonaa kertaa. Leipzing lanseerasi puheessaan supersuosioon nousseen mallin, jonka avulla voit selvittää oman elämäsi tarkoituksen viidessä minuutissa. Minuun puhe teki aikanaan todella suuren vaikutuksen ja olen käyttänyt näitä viittä kysymystä elämässäni monenlaisien työhön liittyvien asioiden selvittämiseen sekä itselleni että asiakkailleni. Voit siis hyödyntää tätä menetelmää myös työnohjauksessasi varioimalla kysymyksiä, tai sitä, mistä käsin esität kysymykset, mutta tässä kohtaa Leipizingin mallin on tarkoitus kirkastaa sinulle, mikä on oman työnohjaamisesi tarkoitus.
Vastaa viiteen kysymykseen intuitiivisesti, älä käytä tehtävään viittä minuuttia pidempää.
1. Kuka olet?
2. Mitä teet tai haluat tehdä ihmisten hyväksi?
3. Keitä palvelet? Kuka on ihanneasiakkaasi?
4. Mitä asiakkaasi tarvitsevat tai haluavat sinulta?
5. Miten asiakkaat kehittyvät tai muuttuvat työnohjauksesi ansiosta?
Tämän selvittäminen sinulle itsellesi on tuotteistamisen, myynnin ja markkinoinnin kannalta tärkeää, koska vain kaksi näistä kysymyksistä liittyy sinuun itseesi ja kolme muuta kertovat tulevista asiakkaistasi. Tämän yksinkertaisen analyysin pohjalle voit rakentaa koko myynti- ja markkinointisuunnitelmasi.
Seuraavan kerran, kun joku kysyy sinulta mitä teet työksesi, älä vastaa, että olet työnohjaaja. Vastaa kertomalla viidenteen kysymykseen kirjaamasi vastaus.
Esimerkiksi:
Rohkaisen ihmisiä tavoittelemaan ammatillisia unelmiaan.
Tuen työssä jaksamista.
Autan yrityksiä rakentamaan parempaa kommunikaatiota ja tiimityötä.
Luon onnistumisen edellytyksiä työelämässä.
Viidenteen kysymykseen antamasi vastaus on myös avain osaamisesi markkinoimiseen. Kertaa vielä mitä vastasit.
Työnohjauksen tuotteistamisessa on tärkeää tuoda esiin oma ammatillinen tausta, mutta ennen kaikkea se, mitä kokemuksesi on saanut sinut ajattelemaan työelämästä. Millaista työelämää rakennat? Millaisia ongelmia haluat ratkaista? Haluatko ratkaista jopa rakenteellisia yhteiskunnallisia haasteita?
Tässä omat vastaukseni Leipzingin malliin.
Kuka olet?
Annika
Mitä teet tai haluat tehdä ihmisten hyväksi?
Työnohjaan
Keitä palvelet? Kuka on ihanneasiakkaasi?
Erityisesti naisia työelämässä
Mitä asiakkaasi tarvitsevat tai haluavat sinulta?
Ammatillisten unelmien selkeyttämistä tavoitteiksi, rohkeutta tehdä omannäköisiä valintoja matkalla kohti parempaa työelämää. Merkityksellistä kommunikaatiota ja sujuvampaa tiimityötä.
Miten asiakkaat kehittyvät tai muuttuvat työnohjauksesi ansiosta?
Saavuttavat omannäköisen ja merkityksellisen työelämän.
Seuraavan kerran, kun minulta kysytään mitä teen, vastaan:
Autan erityisesti naisia kohti omannäköistä ja merkityksellistä työelämää.
Kokeile: Ala vastata näin ja saatat huomata, että keskustelukumppanisi kysyy kiinnostuneena:
Siis miten autat kohti omannäköistä merkityksellistä työelämää?
Ja sitten saat kertoa hänelle koko työnohjaamisesi tarkoituksen.